Home

Our Story

Iluigi

Blog

Shop

Contact

Iluigi Olijfpluk Reis

Iluigi – Coffee

Onze Iluigi koffie is 100% zuivere arabica koffie, een mengeling met koffiebonen uit Peru, Honduras en Brazilië. Een koffie vol van smaak , zoals de echte Iluigi’s hem graag drinken. S’ Ochtends een goede tas koffie om de dag mee te beginnen, zo starten echt Italianen hun dag. Bovendien is onze koffie artisanaal gebrand in Antwerpen. Al deze verschillende origines zorgen voor die echte vakantiebeleving.

Arabica koffie is de meest gedronken koffie ter wereld. De huidige koffiemarkt bestaat uit zo’n 70% Arabica koffie. De Arabica plant groeit op extreme hoogtes van meer dan 1500 meter. Het zijn heel delicate planten en kunnen enkel geteeld worden in subtropische klimaten. De koffiebonen zijn ovaalvormig en hebben een rijke waaier aan smaken. In het Algemeen zijn de Arabicas de beste koffies. De allerbeste kwaliteit blends zijn pure Arabica blends. Dit verklaart ook het duurdere prijskaartje van deze koffies.

Er zijn verschillende verhalen over hoe de koffie ontstaan is. Onze favoriet is die van een Herder genaamd Haldi. Hij zag dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen erg energiek werden. De herder plukte en kookte er een aantal. Hij verkreeg een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was redelijk bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. De cafeïne in koffie zorgt voor een opwekkend effect. Er is overtuigend aangetoond dat cafeïne helpt om de alertheid te verhogen, de concentratie te verbeteren en het uithoudingsvermogen te vergroten.

De Iluigi koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gedroogde en restoosterde pit van de zaden van de koffieplant. Men denkt vaak dat koffie gemaakt wordt van de vrucht van de koffieplant, maar dit is niet juist. Het is de harde pit binnenin de vrucht dat we een koffieboon noemen.

De vruchten rijpen 8 maand lang. In die acht maand verkleuren ze van groen naar rood en worden achteraf selectief geplukt. Hierna volgt het “natte proces”. De bessen worden in een bassin met water gestoken, zo onderscheidt men de rijpe van de onrijpe bessen. Daarna worden de bessen onder water door een rooster geperst zodat het vruchtvlees verwijderd wordt. Daarop volgt het “droge proces”. De koffiebonen worden gedroogd, maar het is een delicaat proces, want ze mogen niet té droog zijn.

De bonen worden geborsteld en “gemelangeerd” (gemengd). Hierna worden ze met olie en een speciale oven geroosterd tot ze de juiste geur en smaak krijgen. Nu zijn de overheerlijke koffiebonen klaar om verkocht te worden.

In Peru zijn dat de bonen van Peru Cecovasa. Deze pure koffie heeft een krachtige, fruitige smaak. De bonen zijn afkomstig van 5000 koffieboeren uit de valleien van Sandia, Puno en Cuzco. Door het aantal kleine boeren heeft Peru maar voor 2% een aandeel in de koffieexport.

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld. De koffie uit dit land heeft een zachtere, mildere smaak dan die uit Peru. De Braziliaanse bonen worden maar medium gebrand en hebben een lage zuurgraad.

Ook Honduras valt niet weg te denken uit de wereld van de koffieexport. Honderdduizenden families zijn betrokken bij de teelt van koffie, vooral op kleine plantages. Eigenlijk heeft Honduras alles wat het tot een groot koffieland zou kunnen maken: bodem, hoogte en klimaat. Maar een goede infrastructuur voor de verwerking en distributie van koffie ontbreekt. De complexe smaak van de koffiebonen uit Honduras valt te beschrijven met fruitig en een levendige zuurgraad. Vanwege hun constante kwaliteit zijn koffiebonen uit dit land bij uitstek geschikt voor melanges.

De combinatie van deze drie landen + de branding die in ons eigen land wordt uitgevoerd creërt het vakantiegevoel. Je reist heel de wereld af bij het drinken van één kop koffie. Geniet ‘s Ochtends van onze heerlijke Iluigi koffie en je komt energiek je dag door.

ILUIGI

Breeveld 4 2970 Schilde 
België

OPENINGSUREN

Altijd welkom op afspraak of wij komen naar jou toe. 

E

Jouw Privacy

E

Voorwaarden

E

Cookies